Užitečné rady na cesty

Obytný vůz nebo karavan – co je vlastně lepší?

Obytný vůz nebo karavan? Tuhle otázku si asi klade většina těch, kteří uvažují o koupi nebo půjčení.

A je to otázka jistě správná, jen nemá jednu správnou odpověď. Co je lepší si pořídit je totiž velmi individuální a souvisí to s potřebami a podmínkami každého uživatele. Abyste se mohli správně rozhodnout a vybrat si, shrneme zde výhody a nevýhody obou řešení.

Obytný vůz

Výhodou jsou bezesporu snazší přesuny. Lépe se totiž řídí, snáze parkuje a můžete jet rychlostí až o 40 km/h vyšší než s karavanem. Také jej využijete celoročně, protože má zimní paket. Vybavení mu umožňuje nezávislost na zdrojích až 3 dny, což oceníte hlavně při cestování nadivoko a při putování.  

Nevýhodou je to, že pokud zaparkujete v kempu a zabydlíte se, tak jakékoli popojíždění například na výlet nebo nákup, není snadné. Vše sbalit, uklidit, a ještě vám může někdo místo zabrat, když odjedete.

Při přesunech si s obytkou také musíte dát pozor na přetížení vozidla naloženými věcmi. Za přesažení tzv. doložnosti, která činí 3,5 tuny včetně nákladu, hrozí pokuty.

Za nevýhodu lze považovat i fakt, že se musíte starat o další auto s veškerým potřebným servisem.

Samozřejmě nevýhodou je i vyšší pořizovací cena nebo půjčovné než u karavanu.

Karavan (obytný přívěs)

Výhodou je, že ho v kempu jednoduše zaparkujete a pořád máte na výlety k dispozici vaše auto.

Také pořizovací cena karavanu je výrazně nižší.

Nevýhody obytného přívěsu souvisí především s přesuny. Obtížněji se s ním jede a jeho parkování, pokud tedy nemá dálkové ovládání, vyžaduje už určitou zkušenost. Také nejvyšší povolená rychlost není až zas tak vysoká – u starších modelů do 80 km/h, u novějších do 100 km/h.

Rovněž je potřeba zvážit, jestli váš vůz má pro tažení přívěsu dostatečný výkon (ideálně diesel s výkonem min. 90 kW) a samozřejmě potřebujete tažné zařízení.

Obytným přívěsům většinou také chybí zimní paket, takže jej nemůžete používat celoročně. Ostatně i cestování v zimních podmínkách je náročné, a ne každé auto to zvládne. Lépe jsou na tom čtyřkolky.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení