Tipy na výlety

Podorlický skanzen Krňovice

Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší. Oblast, kterou zachycuje, se nepřekrývá se žádným z dnes existujících skanzenů v České republice, ale naopak jejich síť rozšiřuje. 

V těsném sousedství přírodního parku Orlice postupně vyrůstají domy venkovského i městského typu z Královéhradecka a podhůří Orlických hor. Celek doplňují ukázky dobových řemesel, strojů a pracovních nástrojů, sady původních a krajových odrůd, sušárny ovoce a další drobné objekty.

Objekty jsou přenášené z původních lokalit, kde jim hrozil zánik, ale vznikají i rekonstrukce nedochovaných staveb. Návštěvníkům se tak nabízí srovnání historických staveb po staletích užívání a staveb tak, jak vypadaly v době svého vzniku. Používané stavební materiály jsou typické pro regionální stavitelství - dřevo, opuka a cihly v nejrůznějších kombinacích.

Nechybějí ukázky dobových řemesel, strojů a pracovních nástrojů potřebných k životu předešlých generací. Příkladem může být funkční žentour, stabilní benzínové a elektrické motory a mnoho dalších zemědělských strojů. V areálu jsou kolem vznikajících staveb vysazovány sady a zahrady z původních odrůd ovocných dřevin – zejména jabloní, hrušní, švestek a dalších druhů. V rámci prohlídkové trasy lze vidět nejen stavby samotné, ale i jejich interiér vybavený dobovými exponáty. Maximální důraz je kladen na funkčnost všech exponátů a mnohé z nich je možné si v rámci prohlídky vyzkoušet.
 
Prohlídky se konají v každou celou hodinu, jsou s průvodcem a minimální počet je 5 návštěvníků. V případě, že se skupina nesejde a okolnosti provozu to umožní, je možná samostatná prohlídka s tištěným průvodcem. Celý areál je bezbariérový. Interiéry historických objektů bezbariérové vzhledem ke své povaze nejsou. Většina expozic je však viditelná ze dveří. V areálu je k dispozici bezbariérové WC.
 
Větrný mlýn z Librantic ve skanzenu
Ve skanzenu v Krňovicích stojí od roku 2021 věrná replika větrného mlýna z poloviny 19. století. Dřevěný mlýn je vysoký téměř 11 metrů. Perutě rotoru prosekávají vzduch až ve výšce pětipatrového domu. V roce 1943 vydala německá správa pokyn k podrobnému zakreslení rozpadající se památky. Vznikla tak důkladná dokumentace. Pro stavbu repliky pomohly také fotografie z doby, kdy se mlýn rozebíral.

Librantický mlýn také zůstal stát ze všech mlýnů na Třebechovicku nejdéle. Zatímco ostatní zmizely z krajiny na konci 19. století, tenhle zanikl až po druhé světové válce. Podle dobových záznamů byl postaven v roce 1855 na jižní straně Librantic, kde se říká Na Povětráku. Librantický mlýn byl slezského typu. Stál na svislém čepu a navijákem se otáčel proti větru. 

Kempovat lze v blízkém okolí v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové.

Foto: Roman Váňa

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení