Obecné

Tohle jste o kempování nevěděli!

I ty nejostřílenější campery může něco překvapit. Přinášíme vám 5 největších zajímavostí, které vás při nejmenším překvapí a některé se vám budou při další cestě hodit. 



1. Okolní teplotu můžete poznat podle cvrčků 

K letnímu kempování patří cvrčci a cikády jako občanka do peněženky, bez nich by to prostě nebylo ono. Věděli jste ale, že díky nim můžete určit okolní teplotu?  Cvrčci i cikády mění rychlost svého volání podle teploty vzduchu. Co je ještě překvapivější, že teplotu můžete podle cvrlikání celkem přesně převést na stupně Celsia. Stačí když spočítáte počet cvrků za 15 sekund a přičtete 4,4 stupně Celsia.

 

2. Lidé tráví v průměru více nocí v obytných vozech než pod stanem

Vzhledem k vybavenosti a pohodlí, jež obytné vozy přinášejí, asi není divu, že lidé, kteří se uchýlí k tomuto typu kempování tráví v destinaci více nocí.  V průměru uživatelé obytných vozů táboří 3,7 noci, zatímco uživatelé stanů jen 2,5 noci.

 

3. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak přenastavit přirozené hodiny, je kempování

Studie z roku 2013 zjistila, že stačí jeden týden kempování v přírodě spolu s eliminací světla produkovaného člověkem k tomu, aby se tělesné hodiny vrátily do přirozeného spánkového rytmu. Naše vnitřní biologická noc začíná při západu slunce a končí, když těsně po východu slunce, vystavováním se umělému světlu (obrazovky telefonů, světla v domácnosti, televize… aj.) tyto přirozené hodiny narušujeme. 

 

4. Kempování zmírňuje stres a úzkost

Serotonin je hormon štěstí, který nám pomáhá cítit se v pohodě, uvolněně a mít jasnou mysl. Pobyt na čerstvém vzduchu, cvičení, pocit svobody možnost uniknout z každodenní rutiny pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu. Při kempování to máte vše v jednom. 

 

5. Ženatí lidé mají častěji sex při kempování než doma

Možná je to romantickým táborákem, hvězdnou oblohou nebo tulením se ve stanu za chladných nocí, ale je to tak. Podle studie z roku 2015, kterou zpracovala britská společnost OLPro prodávající stany, je u většiny manželských párů pravděpodobnější, že budou mít sex při kempování než doma. 

 

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení